jueves, 21 de febrero de 2008

#2. Maus(chwitz)


Mickey Mouse és l’ideal més lamentable que mai hagi vist la llum… Fora l’animalització jueva del poble! Fora Mickey Mouse! Porteu la creu gamada!

Fragment d’un article publicat a un diari alemany a la dècada dels 30.


Si, la primera reacció quan es proposen explicar-te una història de l’Holocaust és mandra. Potser sona políticament incorrecte, però estarem d’acord en que a aquestes altures és un tema més que sobrexplotat. . I més quan El niño del pijama de rayas encara esta pululant per la llista dels més venuts i El último tren a Auschwitz no acaba d’arribar.

Però Maus és diferent. I a més la seva publicació - a finals dels 80 - és clau. Va revolucionar el món de la novel·la gràfica de finals de segle, dient-ho clar, va elevar la seva categoria traient-la dels estants més foscos de les llibreries.

Que us he de dir? D’això es tracta avui de convence a algú de que val la pena perdre unes horetes llegint aquesta obra mestra. Aquí van les meves 5 raons:

5 Per i influent // ha creat escola, en tots els aspectes – novel·la històrica, novel·la autobiogràfica, dibuix, composició, guió etc.- només cal veure Persepolis o Gorazde.

Al cinema és una de les fonts principals que van inspirar Steven Spielberg per posar imatges a la història de Schindler's List.

4 Per sincera // i a la vegada imaginativa. Una història crua, però no forçada, natural, explicada amb recursos que ensenyen més del que amaguen.

3 Per antiheroica// és tracta del relat d’un supervivent. Tot i ser el pare de l’autor aquest no cau en el parany de fer un personatge idealitzat.

2 Per multi narrativa // i multillenguatge. Mapes, fotografies, esquemes, fragments d’altres còmics van apareixent creant un ritme hipnòtic. A més l’autor explica dos històries simultànies i complementaries.

1 Perquè enganxa // de la primera a la última pàgina. La història arriba i això ja és un 10. A més ha sigut la porta d’entrada per molts al món de la novel·la gràfica.


* Art Spiegelman, l’autor del còmic, apareixerà caricaturitzat junt amb Daniel Clowes (Ghost World) a un capítol dels Simpson.



1 comentario:

Roger Seró dijo...

també apareix al capítol amb Allan Moore, cadascú caricaturitzat amb bastanta conya xD

Maus és dels meus preferits